Opleiding Games for Cities
Leer serious game ontwikkelen voor ruimtelijke en maatschappelijke opgaven
Stedelijke vernieuwing, klimaatadaptatie uitvoeringsplannen, consultatie naar herontwikkeling van binnenstedelijke locaties en meer. In deze opleiding van 5 dagdelen leer je ontwikkelen van serious games voor ruimtelijke en maatschappelijke opgaven. Aan de hand van theorie, diverse spelmethodieken en praktijkvoorbeelden ontwikkel je stap voor stap alle competenties die nodig zijn om zelf aan de slag te gaan.
DE TRAINING
Je werkt met een geheel nieuw theoretisch kader voor ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken die om gezamenlijke oplossingen vragen. Samen met je medecursisten wissel je ervaringen en praktijkvoorbeelden uit, en ontwikkel je je skills voor het ontwerpen van serious games. Je krijgt toegang tot de unieke kennis ontwikkeld door Games for Cities zoals bestaande methodes, hun toepasbaarheid en concrete resultaten. Je sluit de training af met het gezamenlijk ontwikkelen van een game [ondersteund door ervaren game-experts] en een persoonlijk gesprek. Na afloop ontvang je een certificaat.
Play the City is het leidende bedrijf en de intellectuele kracht achter de Opleiding Games for Cities. Oprichtster dr. Ekim Tan is auteur van verschillende boeken en wetenschappelijke artikelen. Txell Blanco is een ervaren architect en werkt vaak samen met gemeenschappen. Blanco werkt al meer dan zeven jaar met Play the City. De afgelopen tien jaar hebben hun teams meer dan 50 serious games ontwikkeld in binnen- en buitenland. Succesvolle toepassingen zijn Play the Koepel binnen een consultatieproces met de stad voor de Gemeente Breda en het Rijksvastgoedbedrijf, Klimaatspel voor gezamenlijk klimaat-schets door bewoners voor de Gemeente Goeree-Overflakkee en Spel Reigersbos als omgevingswet pilot voor de Gemeente Amsterdam.
DOELGROEP
De opleiding Games for Cities is geschikt voor professionals die zich bezighouden met ruimtelijke en maatschappelijke opgaven waar participatie steeds meer een belangrijke rol speelt. Dit zijn bijvoorbeeld beleidsadviseurs, strategen, stedenbouwers, omgevingsmanagers, architecten en communicatieadviseurs bij de overheid, nutspartijen of ontwikkelaars.
DATA EN KOSTEN
De trainingen vinden 1 x per week plaats bij Mediamatic, Amsterdam en zijn inclusief de lunch. Trainingsgroepen bestaan uit minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers. De opleiding gaat van start in oktober 2023 en de kosten voor deelname bedragen € 3500,- excl. btw. per deelnemer.
Liever samen als een groep getraind worden op een uniek pakket van trainingsonderdelen? stuur dan een email naar training@playthecity.eu
PROGRAMMA
Dag 1 – donderdag 12 oktober (10:00–13:00 + lunch)
Self-organization theory, games en ruimtelijke opgaven
(Self-organization and the City door Juval Portugali, New Theory of Urban Design door Christopher Alexander)
Gaming en participatieprocessen sinds Buckminster Fuller’s World (Peace) Game uit 1960’s.
Hoe werkt city gaming?
Gastspreker met serious game ervaring uit wetenschap en participatiepraktijk
Dag 2 – donderdag 19 oktober (10:00–13:00 + lunch)
Wat is Play the City methode en hoe werkt het precies?
Evolutie van de methode van een tabletop fysiek spel tot Network of Games*
Toepasbaarheid en concrete resultaten
Hoe leg je de uitkomsten van een game meeting vast?
Dag 3 – donderdag 26 (10:00–13:00 + lunch)
Introductie Games for Cities onderzoek
Digitaal, hybride of fysiek: welke spel interfaces zijn relevant voor welke opgaven en target groups
Best practices: wat zijn globale voorbeelden e.g. Cityscape door MIT Medialab, Block by Block door Mojang, Microsoft, and UN-Habitat
Dag 4 – donderdag 2 november (10:00–13:00 + lunch)
Cursisten aan de slag met bouwen van een city game uit drie mogelijke vraagstukken [betaalbaar woningbouw spel, klimaatspel, gebiedsontwikkeling spel]
Dag 5 – donderdag 9 november (10:00–13:00 + lunch)
Test spel
Persoonlijk adviesgesprek
TRAINERS
Mv. dr. Ekim Tan
Architect, stedenbouwkundige, game gesigner
Ekim Tan is een architect uit Istanbul, gevestigd in Amsterdam.
“Geboren in Istanbul, verhuisde ik naar Nederland na te hebben gewerkt en gestudeerd in de Verenigde Staten, Syrië en Egypte. Opgeleid als architect leidde mijn groeiende interesse en passie voor steden en games tot een doctoraat aan de Technische Universiteit Delft "Negotiation and Design for the Self-organizing City: Gaming as a Method for Urban Design".
In 2008 heb ik Play the City opgericht, in Amsterdam en Istanbul dat overheden en marktpartijen helpt effectief samen te werken met stakeholders. Sinds het ontwikkelen van de City Gaming methode tijdens mijn promotieonderzoek aan de TU Delft, is deze toegepast in projecten wereldwijd, onder andere in Istanbul, Amsterdam, Dublin, Shenzhen, Tirana, Kaapstad en Brussel.”
Mv. Txell Blanco
Architect en game designer
Txell Blanco is een architect uit Barcelona, gevestigd in Amsterdam.
"Ik kom uit Barcelona en heb mijn bachelor in interieurontwerp afgerond aan de Escola Massana. In 2005 ben ik naar Nederland verhuisd. Aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam heb ik mijn Master of Architecture cum laude behaald op een project voor het marktplein in Leidsche Reijn, Utrecht. Dit project is voortgekomen uit het opzetten van een collectief van actieve buren en kunstenaars genaamd 'The Outsiders' in 2013. We creëren dynamische openbare ruimtes en betrekken burgers om een actieve rol te spelen bij het verkennen van de identiteit van hun territorium, met een focus op cultuur, eten en de fysieke omgeving.
Mijn rol bij Play the City is het leiden van ontwerpteams. Games die ik heb geleid gaan over thema's als circulaire economie, sociale verandering, alternatieve voedselketens, migratie en betaalbare huisvesting. Ik ben geïnspireerd door het vermogen van Play the City om meerdere belanghebbenden naar een gemeenschappelijk doel te brengen."